Praful si efectele nocive

Ce este praful?

Praful este un poluant comun al aerului generat de multe surse si activitati diferite.

De unde vine praful?

Eroziunea naturala a solului, nisipului si a pietrei este cea mai obisnuita sursa de praf.

Polenul, organismele microscopice, material vegetal (celulele moarte ale pielii) fac de asemenea parte din praful ce se regaseste in mediul inconjurator.

Praful provocat de om este comun in zonele urbane. Acesta este creat de o serie de activitati si hobby-uri personale, cum ar fi gradinaritul, activitati industriale (constructii) .

Particule de praf

Particulele de praf variaza in marime de la vizibil la invizibil. Cu cat este mai mica particula, cu atat mai mult ramane in aer si poate calatorii mai mult.

Particulele mari de praf se gasesc relativ aproape de zona unde s-au produs. Aceste particule formeaza straturile de praf pe care le puteti vedea pe locuri precum mobilierul si autovehicule.

Particulele mari de praf tund sa fie „prinse„ in nas si gura cand respirati, putand fii astfel usor  respirate si inghitite inofensiv.

Particulele mici sau fine de praf sunt invizibile. Ele sunt predispuse sa patrunda profund in plamani, in timp ce particulele ultrafine pot fi absorbite direct in fluxul sanguin.

Cum afecteaza praful sanatatea?

Tipul si dimensiunea unei particule de praf determina cat de toxic este praful. Cu toate acestea, posibila vatamare a sanatatii dumneavoastra este determinata de cantitatea de praf prezenta in aer si de cat timp ati fost expus la acesta.

Particulele de praf suficient de mici pentru a fi inhalate pot provoca:

  • Iritarea ochilor
  • Tusit
  • Stranut
  • Rinita alergica
  • Atacuri de astm

Pentru persoanele cu afectiuni respiratorii, cum ar fi astmul bronsic, boala cronica obstructiva a cailor respiratorii sau emfizem, chiar si cresterile mici ale concentratiei de praf pot face ca simptomele lor sa fie agravate.

Respiratia in concentratii mari de praf de-a lungul anilor este considerata a reduce functia pulmonara pe termen lung si contribuie la tulburari precum bronsita cronicasi tulburari cardiace.

Cine este in pericol?

Oricine este expus la un nivel ridicat de praf poate fi afectat- cu cat respirati mai mult praf cu atat mai mare este sansa ca acesta sa va afecteze sanatatea.

Respiratia scazuta a prafului de uz casnic sau urban nu cauzeaza probleme de sanatate la majoritatea persoanelor.

In schimb, persoanele cu afectiuni respiratorii si cardiace existente, inclusiv fumatorii, prezinta un risc mai mare de a dezvolta probleme de sanatate pe termen lung.

Bebelusii, copiii mici si persoanele in varsta, au de asemenea o probabilitate mare de a dezvolta probleme de sanatate datorita expunerii pe termen lung la niveluri ridicate de praf.

Masuri si control

Tampoane de vegetatie (zone de plante si arbori) care sunt adesea pozitionate intre zonele rezidentiale si zonele industriale sau intre zonele rezidentiale si drumuri principale.

Aceste tampoane contribuie la disiparea prafului si a altor poluanti fiind extrem de eficiente pentru reducerea efectelor prafului asupra comunitatilor.

Pentru praful din locuinta este recomandata indepartarea mecanica a prafului de pe suprafetele de mobilier si podele. Spalarea regulata a tesaturilor mari din locuinta (covoare, paturi, pilote, etc.).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *